Laulamisen ihanuudesta

10.3.2014

Aamu alkaa pienellä suihkulaulannalla. Työmatkan kiirehdin sävelten siivittämänä. Työpaikalla huomaan päivän mittaan hyriseväni milloin mitäkin – ja milloin missäkin. Kaupassa poimin ostokset kärryyn kevyesti rallatellen. Normipäivä.

Toukokuussa häämöttävä konsertti ja tihentynyt harjoitustahti vaikuttavat toki siihen, että laulu luistaa tätä nykyä vielä entistäkin liukkaammin, mutta ei kysymys ole yksistään siitä. Laulamisessa vain on sitä jotain. Laulaminen on ihanaa! Laulamisen vaikuttavuuden ja syvimmän olemuksen perinpohjaiseen selvittämiseen tarvittaisiin varmasti tutkijoita jokaiselta tieteenalalta, sillä laulaminen jos jokin osuu ihmiseen monesta kulmasta. Pitäydytään pienemmässä (mutta asiantuntevassa) piirissä ja avataan hieman, miksi Dominaisten sydämet sykkivät laulamiselle.

Laulaminen on yhtä aikaa sekä hyvin henkilökohtaista että kollektiivista. Henkilökohtaisella tasolla laulaminen voi olla arkea tasapainottava itseilmaisun, rentoutumisen ja hullun heittäytymisen kanava sekä itsensä kehittämisestä kumpuava intohimo. Laulaminen ryhmässä mahdollistaa myös sosiaalisten suhteiden verkon ja pehmeän kotipesän, jossa jokainen voi kokea olevansa omana itsenään arvokas ja tarpeellinen. Kollektiivisella tasolla laulaminen tekee yksilöistä ja heidän erilaisista äänistään yhteisen kokonaisuuden, yhden instrumentin, jonka soittaminen on jatkuvaa tutkimusmatkailua. Laulaminen toimii myös liimana laulajien välillä sekä esiintymistilanteessa parhaimmillaan laulajien ja yleisön välillä. Hetki, jolloin ihokarvat nousevat pystyyn niin laulajien kuin kuulijoidenkin käsivarsissa, on lähes taianomainen.

Dominutzin sisältä löytyy monipuolista musiikkiosaamista ja -taustaa. Suurin osa laulajista on harrastanut musiikkia monella tavalla aivan pienestä saakka. Kuitenkin, kaikkien muiden soittimien yli tai rinnalle jaetulle ykkössijalle on jokaisella noussut oma ihmisääni. Laulaminen on todellakin “se juttu”. Aika etuoikeutettua, että siitä jutustaan voi nauttia niin suihkussa, työmatkalla, kaupassa kuin mainiossa ja kunnianhimoisessa porukassa. Laulamisen ihanuus moninkertaistuu eksponentiaalisesti!

 

Anna

 

Palaa blogin pääsivulle