Elävä, riemukas, pirskahteleva, mahtava

16.10.2015

(c) Dominutz

Näillä sanoilla uudet Dominaisemme Anniina, Elina, Niina ja Sini kuvailevat lauluryhmäämme reilun kuukauden Domikokemuksella. Musiikkiharrastuksen säilyttäminen tai palauttaminen arkeen innostivat heidät laittamaan hakemukset koelauluihin. Dominutzissa heitä viehättivät erityisesti eläväinen esiintymistyyli, laatuseura ja se, että Dominutzissa jokaisella laulajalla on merkitystä ja jokaisen panosta tarvitaan. Palataanpa ajassa takaisin siihen hetkeen, jolloin me vanhat Dominaiset heidät ensimmäisen kerran tapasimme. Millaisia fiiliksiä itse kullakin oli?

Dominutzissa koelauluja edelsi jännitys siitä, millaisia laulajia meille hakee, ja tuleeko niitä hakemuksia. Hakemuksia tuli lopulta niin runsaasti, että ensimmäistä kertaa käytettiin koelauluissa videointia helpottamaan hakijoiden muistamista jälkeenpäin. Koelaulutilanne on varsin haastava, sillä ennalta määrätty koelaulubiisi lauletaan kvartetissa eli jokainen vastaa yksin omasta stemmastaan. Pienellä porukalla laulajien säveltarkkuus saadaan hyvin esiin. Nuotilleen laulamisen lisäksi Dominutzissa on tärkeää se, että äänenväri sopii hyvin muihin laulajiin, etenkin omaan stemmaan. Hakijat laulatettiinkin koelaulubiisin lisäksi vielä eri stemmojen kanssa. Tämän seurauksena saattoi joku ykkösalttoon hakenut päätyä lopulta kakkossopraanoon.

Uudet Dominaiset kertovat jännittäneensä koelauluja: toiset enemmän ja toiset vähemmän. Jännityksestä huolimatta kaikkien mielestä koelaulutilanne oli hieman yllättäenkin rento. Dominaisista huokui lämmin ja mukava fiilis, ja laulajakandidaatitkin kannustivat toisiaan. Koelauluissa pääsi kokemaan jopa laulunriemua etenkin, jos aktiivisesta ryhmässä laulamisesta oli kulunut useita vuosia.

Ensimmäiset viikot Dominaisina eivät ole suuresti yllättäneet Anniinaa, Elinaa, Niinaa ja Siniä. Isoin ero esimerkiksi kuoroihin verrattuna Dominutzissa on se, että meillä ei ole yhtä johtajaa, joka hallitsee taiteellisen puolen, vaan kullakin kappaleella on omat biisivastaavat, jotka harjoituttavat biisiä. Se on toisaalta aika virkistävää, mutta tuo myös omat haasteensa: tempon pitäminen ilman metronomia ja sointujen virittäminen ilman musiikin ammattilaista vaativat jokaiselta tervettä itsekritiikkiä laulamiselleen. Vastapainona Dominutzin kokoisessa porukassa laulujen tulkintaan panostaminen on luontevampaa kuin isossa kuorossa.

Harjoituksissa uudet Dominaisemme ovat huomanneet porukan olevan kovatasoista, mutta asenteen kaikkea muuta kuin tiukkapipoista. Treenit on koettu rennoiksi ja hyväntuulisiksi, ja ilmapiiri ja porukka mukavaksi. Lisäksi sopivan haastaviin stemmoihin keskittyminen on toiminut oivana stressinpoistajana.

Kaiken kaikkiaan uusilla laulajilla on ollut mukavaa kanssamme, niin myös meillä vanhoilla Dominaisilla. Haussa oli hyviä tyyppejä ja niitä myös saimme. Tervetuloa porukkaan Anniina, Elina, Niina ja Sini! Tästä on ilo jatkaa laulamista eteenpäin.

Merja