Koelaulut à la Dominutz

13.8.2018

Kuva (c) Jaana Niemi

Kädet hikoaa, sydän hakkaa ja ääni värisee. Näin käy monesti Dominutzin koelauluissa, kun jännitys iskee kyntensä hakijaan. Kun pahin jännitys on selätetty, kuullaan onneksi aina myös iloista naurua ja nähdään hymyileviä kasvoja. Niin sen pitää ollakin!

Ainahan koelaulut hieman hakijoita jännittävät, mutta se kuuluu asiaan. Jokainen dominainen muistaa varmasti oman koelaulunsa ja epävarmuuden tunteensa. Kuinka pystyn näyttämään parhaat puoleni laulajana ja vakuuttamaan, että minut kannattaa valita mukaan? Varmaa on se, että vain uskaltautumalla hieman oman mukavuusalueen ulkopuolelle, voi saavuttaa unelmansa. Siksi kannustammekin aina kovasti hakijoita ja toivomme heille parasta. Täydellinen ei tarvitse olla, vaan riittää kun kerää rohkeutensa ja heittäytyy kokeilemaan! Meillä ei naureta epäonnistumisille vaan aina tsempataan jatkamaan ja yrittämään uudelleen. Moni hakija onkin vuosien varrella sanonut, että koelaulut ovat olleet ihanan lämminhenkiset ja kotiin on voinut lähteä hymyillen. Sitä tavoitellaan, sillä me kaikki tiedämme miltä tuntuu tulla koelauluihin.

Dominutzin koelauluissa on jo useiden vuosien ajan ollut sama runko. Hakija saa ennakkoon nuotin yhdestä lauluryhmän ohjelmistoon kuuluvasta kappaleesta ja harjoittelee siihen kotona sen äänen osuudet, mihin on hakemassa. Koelauluissa avataan yhdessä äänet, sovittu laulu lauletaan ryhmän kanssa yhdessä läpi ja sen jälkeen hakija pääsee esittämään kappaleen kvartetissa puolustaen yksin omaa ääntään. Mahdollista äänestä tippumista ei tarvitse pelätä, kuuntelemassa olevat stemmakaverit kyllä auttavat aina takaisin kartalle! Kvartettilaulun lisäksi hakija pääsee laulamaan ennalta sovittua helppoa laulua yksiäänisesti sen stemman kanssa, jonne on hakemassa. Näin päästään kuulemaan, miten hakijan ääni sopii stemman muiden laulajien kanssa yhteen. Uutena asiana on otettu tänä vuonna käyttöön se, että hakija saa myös laulaa pätkän itse valitsemaansa kappaletta. Tutun kappaleen äärellä jännitys usein unohtuu ja laulaminen vapautuu selvästi. Kun jännittävin osuus eli laulaminen on hoidettu, pääsee hakija vielä kertomaan itsestään ja musiikkitaustaan. Usein lauluryhmäläisillä on myös joitakin kysymyksiä hakijalle ja hakija saa vastavuoroisesti kysellä Dominutzista ja meidän toimintatavoistamme.

Koelaulujen jälkeen toivotamme aina hakijat tervetulleiksi seuraamaan harjoituksiamme, jos kotiin ei ole kovaa kiirettä. Siinä on hyvä mahdollisuus päästä näkemään, miten harjoittelemme ja millaista väkeä oikein olemme. Stemmakavereiden lauluun saa myös liittyä mukaan ja kokeilla muiden joukossa, miltä muut kappaleemme tuntuvat. Ennakkoluuloton kokeilu nähdään meillä positiivisena asiana, vaikka aina ei osuisikaan oikealle nuotille.

Kvartettilaulusta vielä mainittakoon, että se muuten jännittää edelleen osaa pitkäänkin Dominutzissa laulaneista. Hakijat eivät siis ole aina yksin jännityksensä kanssa! Kuluvan vuoden aikana olemme lähteneet aiempaa enemmän harjoittelemaan kvarteteissa ja hakemaan varmuutta pienemmissä porukoissa laulamiseen. Kaikilla laulajilla ei nimittäin ole juurikaan kokemusta kvartettilaulusta ennalta. Voin tunnustaa, että itse olen elämäni ensimmäisen kerran laulanut neliäänisessä kvartetissa Dominutzin koelauluissa. Kyllä oli jännää, mutta kannatti lähteä haastamaan itsensä!

Tule sinäkin haastamaan itsesi ja ilmoittaudu mukaan koelauluihin!

Jaana, kakkosaltto